sep 13 2018

Verpleegkundigen leren over ICT voor betere zorg

DORDRECHT – 18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn deze week begonnen met de opleiding Zorginformatica. Deze opleiding leert zorgmedewerkers meer over ICT in de zorg. Het doel? Met behulp van innovaties steeds betere zorg bieden aan patiënten.

Als de zorgmedewerkers de studie hebben afgerond vormen ze een voorhoede op de werkvloer om bijvoorbeeld nieuwe technische toepassingen te ontwikkelen, die de zorg in het ziekenhuis verder kunnen verbeteren. De groep ‘studenten’ bestaat voor het grootste deel uit verpleegkundigen. Daarnaast doen een arts, een leidinggevende, een coördinator planning en vijf ICT-medewerkers mee.

“Het is uniek dat deze opleiding naar ons toekomt, dat is nog nergens anders gebeurd”, zegt Gerard Geijtenbeek, secretaris van de Verpleegkundige Adviesraad, die de opleiding zelf al gevolgd heeft én naar Dordrecht heeft gehaald. “Dit zegt ook wel iets over onze ambitie. We willen bij de meest innoverende ziekenhuizen van Nederland horen.”

De opleiding duurt een half jaar. De 18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis worden één dag per twee weken vrij geroosterd voor de studie. Tijdens de opleiding leren ze over de laatste ICT-ontwikkelingen in de zorg, zoals elektronische patiëntendossiers en e-health (zorg via internet).